exterierova sauna s ochladzovacim bazenikom predajca
Home » Ako si postaviť vonkajšiu saunu svojpomocne: praktické rady

Ako si postaviť vonkajšiu saunu svojpomocne: praktické rady

od stavnov2023

Už ste niekedy chceli vytvoriť svoju vlastnú osobnú oázu na vašom dvore? Tak presne to docielite so svojpomocne postavenou exteriérovou saunou. V tomto článku vám krok za krokom ukážeme, ako si postaviť svoju vlastnú saunu, od výberu ideálneho miesta až po výber správnych materiálov a vybavenia.

Či už ste skúseným kutilom alebo len začínate, táto príručka vám poskytne informácie, ktoré potrebujete na premenu vášho dvora na útočisko oddychu a wellness. Poďme na to, ako postaviť svojpomocne exteriérovú saunu.

Pripravte oblasť na budúcu vonkajšiu saunu

Ak chcete pripraviť priestor na vybudovanie vlastnej vonkajšej sauny, budete musieť vyčistiť určený priestor a zhromaždiť potrebné materiály. Začnite odstránením vegetácie alebo nečistôt z oblasti, kde plánujete postaviť saunu. Tým sa zabezpečí čistý a rovný povrch pre stavbu.

Ďalej zhromaždite materiály, ktoré budete potrebovať na základy a izoláciu. Na vytvorenie pevného základu pre vašu saunu budete potrebovať drevené trámy alebo betónové bloky. Okrem toho zozbierajte izolačné materiály, ako je sklolaminát alebo penová doska, aby ste zabezpečili správne uchovanie tepla.

cabin with smoke coming out of chimney near trees

Keď vyčistíte oblasť a zhromaždíte potrebné materiály, môžete začať s procesom výstavby. Je dôležité, aby ste sa riadili pokynmi dodanými s vašou saunou pre domácich majstrov alebo vopred narezaným balíčkom, pretože vás prevedú konkrétnymi krokmi pri stavbe vašej sauny.

Nezabudnite si nájsť čas a venovať pozornosť detailom.

Vykopať priestor pre exteriérovú saunu

Vyčistite priestor určený pre vašu vonkajšiu saunu vyhĺbením priestoru. Začnite tým, že si kolíkmi a šnúrkou označíte obvod sauny. Získate tak jasný prehľad o oblasti, ktorú je potrebné vykopať. Použite lopatu, krompáč alebo malý bager na odstránenie vrchnej vrstvy zeminy v rámci vyznačených hraníc.

Dbajte na to, aby ste kopali dostatočne hlboko, aby sa do nich zmestil základný materiál a potrebná izolácia. Pri výkopových prácach dávajte pozor na všetky podzemné inžinierske siete alebo potrubia, ktoré môžu byť prítomné. Je dôležité zabrániť ich poškodeniu počas výkopového procesu. Keď je oblasť vyčistená, môžete pristúpiť k ďalšiemu kroku položenia základného materiálu.

Položte základný materiál na saunu na záhrade

Ako správne položiť základný materiál pre vašu exteriérovú saunu? Základný materiál je dôležitou súčasťou konštrukcie vašej sauny, pretože poskytuje pevný a rovný základ pre vašu saunu.

Ďalej by ste si mali zmerať a vyznačiť rozmery sauny na zemi. Keď určíte veľkosť a tvar vašej sauny, môžete začať pokladať základný materiál. Najčastejšie používaným podkladovým materiálom pre sauny je štrk.

exterierova sauna navod na postavenie svojpomocne

Je dôležité rovnomerne rozložiť vrstvu štrku po celej ploche budúcej sauny. Pomôže to pri odvodnení a zabráni tomu, aby sa základňa časom posúvala alebo usadzovala. Po rozsypaní štrku by ste mali použiť zhutňovač alebo ubíjadlo na zhutnenie materiálu a vytvorenie pevného základu.

Vďaka tomu bude vaša exteriérová sauna stabilná a rovná.

Umiestnite dlaždice na miesto

Umiestnite dlaždice pevne na miesto, aby ste vytvorili pevný základ pre vašu vonkajšiu saunu. Dlažby sú vynikajúcou voľbou na vytvorenie pevného a rovného povrchu na podporu vašej exteriérovej sauny. Pred umiestnením dlaždíc sa uistite, že zem je rovná a bez nečistôt. Na odstránenie kameňov, koreňov alebo iných prekážok môžete použiť lopatu alebo hrable.

Keď je pôda pripravená, začnite umiestňovať dlaždice na požadované miesto. Keď budete pokračovať v ukladaní dlaždíc, pravidelne kontrolujte ich vyrovnanosť a upravte ich podľa potreby. Je dôležité vytvoriť hladký a rovný povrch, ktorý poskytne vašej saune pevný základ.

Keď sú všetky dlaždice na svojom mieste, urobte krok späť a skontrolujte oblasť, aby ste sa uistili, že je všetko vyrovnané a bezpečné. S namontovanými dlaždicami ste teraz pripravení prejsť na ďalší krok pri budovaní vonkajšej sauny.

Vyplňte škáry pieskom

Teraz, keď ste umiestnili dlažbu na miesto pre vašu vonkajšiu saunu, je čas vyplniť škáry pieskom. Tento krok je kľúčový, pretože pomáha zaistiť dlaždice na mieste a zabraňuje ich posunutiu alebo nerovnomernosti v priebehu času. Môžete to urobiť takto:

1. Pripravte piesok: Začnite tým, že získate správny typ piesku pre váš projekt. Budete chcieť použiť hrubý piesok alebo polymérny piesok špeciálne navrhnutý na vyplnenie škár pri inštaláciách dlažby. Tento typ piesku je stabilnejší a menej pravdepodobné, že sa zmyje.

2. Rozotrite piesok: Pomocou metly alebo kefy rovnomerne rozotrite piesok po povrchu dlažby, pričom dbajte na to, aby boli škáry úplne vyplnené. Piesok zapracujte do škár zametaním tam a späť, pričom dbajte na to, aby bola vyplnená každá medzera.

3. Zhutnenie piesku: Keď sú škáry vyplnené, použite na zhutnenie piesku ubíjadlo alebo doskový zhutňovač. Pomôže to usadiť sa a vytvoriť pevný a stabilný povrch. Vykonajte niekoľko prechodov po dlaždiciach so zameraním na spoje, aby ste zabezpečili správne zhutnenie.

Zhutnite a dokončite povrch

Po vyplnení škár pieskom je dôležité povrch vašej exteriérovej sauny zhutniť a dokončiť, aby bol výsledok leštený a dlhotrvajúci. Na začiatok použite doskový zhutňovač alebo ručný ubíjač na zhutnenie škár vyplnených pieskom. Tým sa zabezpečí, že piesok pevne sadne a vytvorí pevný podklad pre povrchový materiál.

Ďalej si môžete vybrať povrchovú úpravu rôznymi materiálmi, ako je betón, dlaždice alebo drevo. Betón je obľúbenou voľbou pre svoju odolnosť a jednoduchú údržbu. Môže sa naliať priamo na zhutnený piesok a vyrovnať pomocou poterovej dosky. Pred ďalším krokom nechajte betón vytvrdnúť.

Ak dávate prednosť dekoratívnejšiemu vzhľadu, zvážte použitie dlaždíc. Keramické alebo porcelánové dlaždice sú vhodné na povrch exteriérovej sauny, pretože sú odolné voči teplu a vlhkosti. Naneste tenkú vrstvu lepidla na dlaždice a opatrne položte dlaždice, pričom sa uistite, že sú rovnomerne rozmiestnené a zarovnané. Po zaschnutí lepidla škárujte dlaždice, aby ste vyplnili medzery a vytvorili konečný vzhľad.

exterierova sauna s ochladzovacim bazenikom predajca

Prípadne sa môžete rozhodnúť pre drevené obloženie, aby ste vytvorili útulnú a tradičnú estetiku sauny. Vyberte si kvalitné saunové drevo, ako je céder alebo jedľovec, ktoré je odolné voči vlhkosti a teplu. Upevnite drevené panely na zhutnený piesok pomocou klincov alebo skrutiek, pričom medzi jednotlivými panelmi ponechajte malú medzeru na rozšírenie.

Vybudovanie vlastnej exteriérovej sauny môže byť obohacujúcim a napĺňajúcim projektom. Podľa podrobného sprievodcu uvedeného v tomto článku si môžete vytvoriť pokojné útočisko priamo na svojom vlastnom dvore. So správnymi materiálmi a vybavením a trochou snahy si môžete užiť nespočetné hodiny relaxu a načerpania nových síl vo vašej osobnej oáze.

O MAGAZÍNE

Magazín StavebnéNoviny.sk vychádza v digitálnej podobe a prináša čitateľom rady a tipy na široké spektrum tém z oblasti stavebníctva a bývania.

Najčítanejšie

INAQ s.r.o. 2024 – Všetky práva vyhradené

Akékoľvek kopírovanie obsahu tejto webovej stránky je bez predošlého súhlasu zakázané.